Pähkinäsämpylät

Leivonta
45 min
Annokset: 8
Reseptin tekijä:

Ainesosat

8 dl vettä
150 g vehnäjauhoja
900 g Manitoba jauhoja
6 g hiivaa
200 g hapantaikinaa
30 g suolaa
140 g hienonnettuja saksanpähkinöitä

Ohjeet

Sekoita jauhot ja vesi tehosekoittimessa. Anna kohata tunnin ajan.
Kun taikina on seissyt tunnin ajan, lisätään hapantaikina, hiiva ja suola. Vaivaa taikinaa ripeästi, kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Tämä kestää n. 5 minuuttia. Voit tehdä gluteenitestin. Gluteenitesti tehdään ottamalla pieni pala taikinaa ja levittämällä se sormien väliin. Jos pystyt laajentamaan/venyttämään taikinan niin paljon, että näet sormiesi varjon taikinan läpi ilman, että se rikkoutuu, on vaivaus valmis. Lisää hienonnetut saksanpähkinät ja vaivaa taikinaa 1 minuutin ajan, jotta saksanpähkinät eivät murene.
Jaa taikina kahtia ja kaada se kahteen oliiviöljyllä voideltuun muoviastiaan. On tärkeää, että muoviastia on suuri ja siihen mahtuu taikina kohoamaan. Anna taikinan kohota huoneenlämmössä 2-3 tuntia ja jäähdytä sitten. Taikinan on parasta antaa kohota yhteensä 24 tuntia.
Laita uuni päälle/alle 275 asteeseen ja laita pohjalle pieni uunivuoka, jossa on kiehuvaa vettä. Höyry saa pullat kohoamaan mukavasti. Uunia on kuumennettava n. puoli tuntia ennen käyttöä. Ota taikina jääkaapista ja kumoa se varovasti jauhotetulle pöydälle. Leikkaa taikinasta kauniita sämpylöitä ja nosta ne varovasti kuumalle uunipellille.
Paista niitä 13-15 min. Ensimmäisen 8 minuutin jälkeen ota astia pois kiehuvan veden kera ja paista sämpylöitä loput minuutit. Sämpylöiden tulee olla tummia ja kuulostavaa ontolta koputettaessa. Anna niiden jäähtyä uunipellillä ennen tarjoilua.

Samankaltaisia reseptejä